(068) 149-8828 (Київстар)
(073) 149-8828 (Life)

Featured Image

Диявол в деталях

Як змінювалась найзнаменитіша блешня Eppinger Dardevle за більш ніж 100 років свого існування, залишаючись при цьому незмінною. Відмінності та ідентифікація

by on

Частина 1. 1917-1950 р.р.

Як змінювалась найзнаменитіша блешня Eppinger Dardevle за більш ніж 100 років свого існування, залишаючись при цьому незмінною. Відмінності та ідентифікація

Eppinger Dardevle є, мабуть, найбільш знаменитою коливальною блешнею в світі. Що допомогло їй такою стати — чудове поєднання форми та якості чи талановитий маркетинг — неважливо, бо головне, що вона дійсно завжди дуже добре ловила рибу. Протягом більш ніж століття Dardevle утримує своє місце в коробці майже кожного рибалки. Її ефективність, надійність та якість спонукають рибалок купувати саме її, а не якісь з тисяч її клонів, що часто коштують набагато дешевше. Багато знаменитих блешень за час свого існування суттєво змінилися. Такі легенди, як Acme Kastmaster та Little Cleo, Johnson's Silver Minnow та Sprite, тепер виробляються в Азії, вже мають іншу форму та вагу, покриття тощо, але Dardevle залишилася практично незмінною і, як і на початку минулого століття, виробляється невеликою родинною компанією в Детройті (ну, майже), в якій досі працюють нащадки автора Dardevle Лу Епінджера (Lou Eppinger).

Історія виникнення і розвитку компанії за минулі 100 років добре описана в статті відомого колекціонера Террі Макберні (Terry McBurney), що була опублікована в 2007 році в часописі Національного клубу колекціонерів. Її можна прочитати на сайті Eppinger. Дуже рекомендую до читання. Але в нашій статті ми не будемо торкатися безумовно цікавої історії компанії, а розглянемо еволюцію стандартної блешні вагою 1 oz (28 г), яка була першою серійною Dardevle та основою для всіх інших представників серії — Dardevle Imp, Dardevlet, Huskie Devle, Dardevle Midget, Dardevle Spinnie, Huskie Jr., Troll (Koho) Devle, Lil Devle, Dardevle Skitter. Ця стаття — не перелік історичних фактів, а результат досліджень сотень екземплярів Dardevle та великої кількості історичних матеріалів з відкритих джерел. Якщо наші читачі мають інформацію про неточності в наших висновках або додаткову інформацію, фото або скани, просимо повідомити за адресою [email protected].

Згідно з офіційною історією компанії, Лу Епінджер почав рибалити на прототип блешні, яку ми тепер знаємо як Dardevle, вагою 2 oz в 1906 р., а за десятиліття пошуків, експериментів та знахідок він вирішив розпочати серійне виробництво. Тоді ця блешня отримала назву Osprey, вона вироблялася з латуні та міді та мала кілька кольорових варіантів, включно з найбільш відомими червоно-білими стрічками, хоча найбільш популярним тоді був чорно-білий варіант.

Коливальні блешні Osprey змінили свою назву на Dardevle з 1919 року, тож всі серійні екземпляри, що несуть на собі штамп Osprey, були виготовлені в період з 1917 по 1918 рік. На момент зміни імені блешня була вже досить популярна в Детройті, її дизайн, розміри і основні кольорові комбінації вже були досить сталими, тож Dardevle, які були випущені аж до 1950-х років, були точною копією останніх блешень Osprey.

Cтандартна Osprey, приблизно 1918 р.

На цьому фото стандартна серійна блешня Osprey, її реальна маса — 1.0 oz (28,3 г), довжина — 3.57 in (90,8 мм), найбільша ширина — 1.13 in (28,7 мм), товщина — 0.06 in (1,45 мм).

Таким чином, ця блешня має вважатися найпершою серійною моделлю, від якої пішли всі Dardevle. Однак ми маємо в своїй колекції ще один екземпляр Osprey, який, схоже, показує, що за період виробництва в 1917-18 р.р. серійна Osprey зазнала принаймні однієї зміни. Ця блешня виготовлена з міді, вона має менші розміри та вагу, а також інший штамп. Так само, як і на стандартних Osprey, на штампі є тільки два слова, але форма літер відрізняється, як і якість штампування.

Найперша Osprey, приблизно 1917 р.

На відміну від звичайної Osprey або Dardevle першої половини XX століття, ця блешня є трохи вужчою та легшою. Її реальна маса — 0.89 oz (25,1 г), довжина — 3.56 in (90,4 мм), найбільша ширина — 1.09 in (27,6 мм).

Найперша Osprey, приблизно 1917 р.

У згаданій вище статті Террі Макберні є фото колекції блешень Osprey (ця колекція зараз знаходиться в музеї Epinger в Дірборні), а також окреме фото, на якому можна побачити штамп "OSPREY" DETROIT, деталі якого — розташування літер, нерівномірність глибини відбитка тощо — співпадають зі штампом з нашої блешні. Відмінність цього екземпляру від стандартних Osprey/Dardevle, а також співпадіння штампу з екземпляром з музею Eppinger вказують на те, що це — одна з найперших Osprey, що була виготовлена в дуже обмеженій кількості. Блешня, яку тримав у руках сам Лу Епінджер!

Порівняння штампів Osprey двох версій

Порівняння штампів Osprey двох версій

Ми вважаємо, що саме ця, трохи легша за 1 oz Osprey, була першою комерційно вдалою блешнею Лу Епінджера, і коли він повірив у її майбутній успіх, то зробив більш естетичний штамп та нові матриці, довівши масу блешні точно до 1 oz.

Одночасно з Osprey 1 oz Лу Епінджер виготовляв також вдвічі легшу версію блешні, що мала назву Sam Wood's Special. Її форма, довжина та ширина співпадають зі звичайними Osprey, але вона виготовлена з тоншого металу — 0.03 in (0,77 мм).

Osprey Sam Wood's Special, приблизно 1918 р.

Реальна вага обох наших екземплярів — 0.58 oz (16.4 г). Обидві блешні Osprey Sam Wood's Special — як латунна, так і нікелева — мають лакове покриття на тильному боці.

Порівняння товщини стандартної Osprey та версії Sam Wood's Special

Порівняння товщини стандартної Osprey та версії Sam Wood's Special

З 1919 року блешня змінила назву на Dardevle, і в незмінному вигляді випускалася аж до Другої світової війни. Цікаво, що найбільш популярними варіантами кольорів Osprey та Dardevle тоді були чорно-білі. Саме в таких кольорах виконано більшість блешень Eppinger, які дожили до нашого часу.

Типова Dardevle 1920-1930-х років

Щодо легкої версії, Sam Wood's Special, вона випускалася і після зміни імені приманки на Dardevle, але, судячи з усього, недовго. Террі Макберні розповів, що згадки про легкі Dardevle Sam Wood's присутні в брошурах Eppinger початку 20-х років, але серед сотень старих Dardevle нам такий екземпляр досі не траплявся.

В часи Другої світової війни через потреби оборонної промисловості в США був дефіцит кольорових металів, тому Eppinger була змушена виробляти блешні з того, що було. А точніше, зі сталі, що може іржавіти. Немає сумнівів, що рибалки тоді були навряд чи задоволені такою зміною, але жодних інших відмінностей від перших Dardevle ці «воєнні» блешні не мають. Зрозуміло, що до нашого часу дожили небагато таких блешень, і знайти такий екземпляр в доброму стані нелегко.

Dardevle часів Другої світової війни, початок 1940-х років

Наша Dardevle того часового періоду також дуже постраждала через корозію, а до того ж попередні власники намагалися видалити сліди корозії механічним способом, тому штамп блешні не є таким чітким, як на блешнях більш ранніх чи пізніх.

Штамп «воєнної» Dardevle

Штамп «воєнної» Dardevle

Однак все інше, окрім матеріалу, — розміри, вага, фарбування, штамп — повністю співпадають як з більш ранніми, так і повоєнними Dardevle.

В 1940-х роках в Eppinger змінили технологію фарбування. Завдяки використанню інших матеріалів або інструментів покриття стало більш рівномірним і міцним, а застосування шаблонів зробило лінії більш чіткими.

Повоєнна Dardevle

Цікаво, незважаючи на номінальну вагу в 1 oz (а це була справжня вага останніх Osprey), реальна вага Dardevle першої половини XX століття була трохи меншою. Чотири екземпляри, які ми маємо на руках на час написання статті, є трохи легшими від 1 oz:

  • чорно-білі стрічки, мідь — 0.87 oz (24,8 г);
  • червоно-білі стрічки, нікель — 0.95 oz (26,9 г);
  • чорно-білі стрічки, нікель, «воєнна» — 0.86 oz (24,3 г);
  • чорно-білі стрічки, нікель, повоєнна — 0.87 oz (24,8 г).

Така різниця обумовлена трохи меншою товщиною металу, з якого зроблені Dardevle. Також варто зазначити, що, на відчуття, наша Osprey 1 oz має більш товстий шар нікелю.

Опуклість перших Osprey/Dardevle

Опуклість перших Osprey/Dardevle

Всі блешні, що представлені в цій статті, мають однакову опуклість. Якщо покласти ці блешні без гачків на стіл, то їхня найвища точка буде на висоті приблизно 0.3 in (7,5 мм).

В 1950-х роках на Dardevle чекали нові зміни, які зробили знамениту блешню ще кращою, такою, якою ми її знаємо. Про це поговоримо у другій частині матеріалу.

******